Reis naar Cuba (13 dagen) (2024-02-12 / 2024-02-24)

⇒ Taxonomie vogels conform Illustrated Checklist of the Birds of the World, 2014/2016 ⇐

Maandag 12 februari 2024 stijgt ons vliegtuig om 11.30 h. op van Schiphol voor de vlucht naar Madrid, met de reisleider en drie deelnemers. Daar ontmoeten we de vierde – Belgische – deelnemer aan deze groepsreis, en stappen over op het vliegtuig naar Cuba. Om 02.00 h. Nederlandse tijd, dat is om 20.00 h. Cubaanse tijd, landen we te Havana, of ‘La Habana’ zoals de Cubanen het uitdrukken.

Geld wisselen doen we hier nog niet, want waarschijnlijk hanteren ze hier op het vliegveld de officiële koers, en die is meer dan een factor 10 ongunstiger dan wat je in het onofficiële circuit voor je Euro’s krijgt! Als je in Cuba zou betalen met tegen de officiële (onzin)koers ingewisselde Pesos, dan is Cuba een van de duurste landen op aarde. Maar met tegen de onofficiële koers gewisselde Pesos is het vrij goedkoop.

Na het in ontvangst nemen van mijn koffer verwijder ik het bagagelabel en wil ik de aankomsthal verlaten. Maar dat gaat zomaar niet! Bij de uitgang wordt gecontroleerd of het bagagelabel van je koffer wel overeenkomt met het reçu dat op je boardingpass is geplakt. Een verstandige veiligheidsmaatregel eigenlijk, want anders kan iedereen maar een koffer meenemen. Maar het is wel voor het eerst dat ik dat meemaak. Dus terug naar de prullenbak om mijn label te recupereren! Dat lukt gelukkig.

Om circa 22.00 h. rijden we weg met het busje naar het een paar uur ten westen van Havana gelegen San Diego de los Baños. Al spoedig bevinden we ons op de hoofdweg van Cuba, die het hele eiland van oost naar west doorkruist (en andersom). Er is geen maanlicht en evenmin straatverlichting en het wegdek verkeert in een abominabele staat, maar onze Cubaanse chauffeur trapt hem toch behoorlijk op de staart. Ik begrijp niet hoe hij dat aandurft. En inderdaad, het duurt niet lang of we rijden voluit over een te groot gat in de weg en we lopen een klapband op.

In donker verwisselt onze chauffeur de band en voort gaan we weer, iets rustiger maar nog steeds stevig doorrijdend. Iets voor twaalven komen we aan bij het hotel en na een omslachtige ‘inklaringsprocedure’ duiken we gelijk in bed.

Het hotel blijkt Cubaans sober, het lichtpeertje van het lampje op het nachtkastje is kapot, het lampje op het andere nachtkastje heeft helemaal geen peertje. De waterdruk is net voldoende om de stortbak van de WC in een paar uur te vullen. En het ontbijt is sober. Maar goed, zo gaat dat kennelijk in Cuba!

Dinsdag 13 februari regent het ’s morgens aan een stuk door. Maar we stappen toch maar in het busje, met een Cubaanse jongedame als plaatselijke vogelgids. Onze eigen Nederlandse gids is nog nooit in Cuba geweest maar blijkt de Cubaanse soorten toch al aardig onder de knie te hebben. Gelukkig wordt het niet veel later droog en kunnen we aan de slag.

De nieuwe soorten vliegen ons uiteraard om de oren, een kleine veertig ‘lifers’ voor mij op deze eerste dag! Waaronder Brown pelican (Pelecanus occidentalis), Amerikaanse slangenhalsvogel (Anhinga anhinga), oftewel ‘Anhinga’, Cubaanse dwerguil (Glaucidium siju), Cubaanse trogon (Priotelus temnurus) en de nodige Amerikaanse zangertjes.

DSC04798

Cuban pygmy owl (Glaucidium siju), Cuba, 13 februari 2024 (Fotograaf: JK)

Ook doen we de enige zoogdierwaarneming van deze reis, in de vorm van een viertal slapende Huisvleermuizen (Pallas’s mastiff bat, Molossus molossus).

Woensdagochtend halen we onze Cubaanse gids onderweg op en bezoeken een park. Dat levert uiteraard weer de nodige aanvullingen op de lijst op, waaronder Least grebe (Tachybaptus dominicus), Cuban green woodpecker (Xiphidiopicus percussus) en mijn enige Olive-capped warbler (Setophaga pityophila) van deze reis (maar dat kan wel aan mij liggen, want af en toe duizelde het me van alle (Amerikaanse) zangertjes die werkelijk overal in het struikgewas opdoken).

DSC04839

Cuban green woodpecker (Xiphidiopicus percussus), Cuba , 14 februari 2024 (Fotograaf: JK)

We zetten onze Cubaanse schone af bij haar huis en reizen af naar een hotel te Playa Larga, gelegen aan de Varkensbaai, beroemd vanwege de mislukte invasie van 1961 (niet dat hotel, maar die baai). Onderweg scoren we leuke soorten, zoals Kleine topper (Aythya affinis), Ringsnaveleend (Aythya collaris), Roodstaartbuizerd (Buteo jamaicensis) en Kleinste strandloper (Calidris minutilla). Bij die Amerikaanse eenden in Nederland krijg ik altijd een wat onbestemd gevoel, zeker als dat weer eens aan de Wieringermeerdijk is, maar dit hier is echt!

In het hotel ontmoeten we onze nieuwe lokale gids en maken een afspraak voor de volgende dag.

De accommodatie bestaat uit vakantiehuisjes met stromend water! Wel valt de elektriciteit soms uit, net als in het vorige hotel, maar ja, dit is Cuba! Ook de maaltijden in het hotel zijn Cubaans sober.

Donderdagochtend 15 februari maken we een zeer lange wandeling, grotendeels door bosgebied. Het omhoog loeren in het bladerdak om de vogels op hun buik te zien is bepaald niet mijn ding, maar je moet toch wat. Het levert wel veel soorten op, zoals American white ibis (Eudocimus albus), Cuban parakeet (Psittacara euops) en Bare-legged owl (Margarobyas lawrencii), naast allerlei zangertjes.

DSC04910

Cuban parakeet (Psittacara euops), Cuba , 15 februari 2024 (Fotograaf: JK)

’s Middags bezoeken we een tuin met feeders, waar veel vogels op af komen en waar ook wat Bee-hummingbirds (Mellisuga helenae) rondvliegen: de kleinste vogel ter wereld! En ’s avonds gaan we opnieuw naar het bosgebied, maar we hoeven er niet in want bij de ingang laat de Cubaanse nachtzwaluw (Antrostomus cubanensis) zich al moeiteloos inkoppen.

DSC04996 Cuban emerald

Cuban emerald (Chlorostilbon ricordii), Cuba, 15 februari 2024 (Fotograaf: JK)

Vrijdagochtend bezoeken we het uitgestrekte moerasgebied van Zapata. Doelsoorten zijn onder andere de Zapata winterkoning (Ferminia cerverai) en de Zapata sparrow (Torreornis inexpectata). Daarna bezoeken we nog een bosgebiedje dat onder andere beide soorten Waterlijsters oplevert (Parkesia motacilla en Parkesia noveboracensis).

DSC05020 Zapata sparrow

Zapata sparrow (Torreornis inexpectata), Cuba , 16 februari 2024 (Fotograaf: JK)

’s Middags bezoeken we de ‘Ciénaga de Zapata’, wat een veel opener deel is van het moerasgebied. De vogels zitten soms wat ver, maar de soorten zijn om van te smullen, met o.a. Amerikaanse witte pelikaan (Pelecanus erythrorhynchos), Clapper rail (Rallus crepitans), Northern harrier (Circus hudsonius) en Forsters stern (Sterna forsteri), om maar een greep te doen.

Zaterdag bezoeken we een plek in het bos waar duiven met voer worden gelokt. Bij onze aankomst foerageert er al een paartje Fernandina’s flickers (Colaptes fernandinae) in de berm en de duiven laten ons vervolgens niet in de steek.

DSC05052 Blue-headed quail-dove en Greater Antallina grackles

Blue-headed quail-dove (Starnoenas cyanocephala) en Greater Antillean grackles (Quiscalus niger), Cuba, 17 februari 2024

In de middag is er opnieuw een boswandeling gepland, maar die sla ik maar over, anders krijg ik een stijve nek van het omhoogkijken. Dat kost me uiteraard wel een paar soorten.

Zondag 18 februari maken we een lange tocht naar het oosten, via Cienfuegos en Trinidad, naar een logement te Camaguey. Tijdens de lunchpauze te Trinidad vliegt er een Sharp-shinned hawk (Accipiter striatus) over, een buitenkansje!

Maandag bezoeken we eerst het landgoed ‘La Belén’ ten zuiden van Camaguey. Niet zo heel ver weg, maar het wegdek is zelfs voor Cubaanse begrippen hemeltergend slecht (en dat wil wat zeggen!), dus het neemt de nodige tijd in beslag. Maar het is de moeite waard, met o.a. Plain pigeon (Patagioenas inornata) en Cuban palm crow (Corvus minutus). En dan op weg naar ons laatste verblijf, vier dagen in een all-in vijfsterren-resort te Cayo Coco. Die vijf sterren, dat zal dan wel naar Cubaanse maatstaven zijn geweest, maar goed, je moet niet zeuren.

Ook te Cayo Coco valt er op vogelgebied het nodige te beleven, zowel op het gebied van zeevogels (sterns, meeuwen) als steltlopers en zangvogels. De zich weer af en toe vertonende Amerikaanse fregatvogels (Fregata magnificens) vormen een aangename noot.

DSC05349 Piping plover

Piping plover (Charadrius melodus), Cuba, 21 februari 2024

En op vrijdag 24 februari rijden we naar Havana. Na een kort bezoek aan de stad gaan we naar het vliegveld waarvandaan we de nachtvlucht naar Madrid uitzitten, om zaterdagmiddag rond 18.00 h. aan te komen op Schiphol.

De resultaten, qua vogels (de vierde kolom geeft aan of het voor mij een nieuwe soort betreft, de vijfde kolom geeft aan op hoeveel van de effectieve 11 dagen ik de soort heb waargenomen):

Soort Wetenschappelijke naam Nieuw Aant.
1 Least grebe Tachybaptus dominicus * 3
2 Dikbekfuut Podilymbus podiceps 1
3 Amerikaanse fregatvogel Fragata magnificens * 3
4 American white pelican Pelecanus erythrorhynchos * 1
5 Brown pelican Pelecanus occidentalis * 9
6 Anhinga Anhinga anhinga
* 2
7 Double-crested cormorant Phalacrocorax auritus
* 3
8 Neotropical cormorant Phalacrocorax brasilianus 5
9 Great blue heron Ardea herodias * 5
10 Grote zilverreiger Ardea alba 8
11 Snowy egret Egretta thula 3
12 Reddish egret Egretta rufescens * 2
13 Tricolored heron Egretta tricolor * 3
14 Little blue heron Egretta caerulea * 5
15 Least bittern Ixobrychus exilis * 1
16 Kwak Nycticorax nycticorax
2
17 Yellow-crowned night-heron Nyctanassa violacea
* 1
18 Groene reiger Butorides striata
4
19 Koereiger Bubulcus ibis
10
20 Roseate spoonbill Platalea ajaja
* 2
21 Zwarte ibis Plegadis falcinellus
2
22 American white ibis Eudocimus albus
* 5
23 Amerikaanse flamingo Phoenicopterus ruber
* 2
24 West-Indian whistling duck Dendrocygna arborea * 1
25 White-cheecked pintail Anas bahamensis 1
26 Amerikaanse smient Mareca americana
2
27 Blauwvleugeltaling Spatula discors
5
28 Slobeend Spatula clypeata
3
29 Kleine topper Aythya affinis
4
30 Ringsnaveleend Aythya collaris
2
31 Middelste zaagbek Mergus serrator
1
32 Rosse stekelstaart Oxyura jamaicensis
* 2
33 Kalkoengier Cathartes aura
11
34 Visarend Pandion haliaetus
5
35 Amerikaanse blauwe kiekendief Circus hudsonius
* 1
36 Roodstaartbuizerd Buteo jamaicensis
* 2
37 Sharp-shinned hawk Accipiter striatus
* 1
38 Gundlach’s hawk Accipiter gundlachi
* 1
39 Cuban black hawk Buteogallus gundlachii
* 3
40 Crested caracara Caracara cheriway
* 5
41 Amerikaanse torenvalk Falco sparverius
6
42 Slechtvalk Falco peregrinus
1
43 Smelleken Falco columbarius 5
44 Clapper rail Rallus crepitans * 1
45 Waterhoen Gallinula chloropus 3
46 Amerikaanse meerkoet Fulica americana * 3
47 Purple gallinule Porphyrio martinicus
* 2
48 Northern jacana Jacana spinosa
* 2
49 Limpkin Aramus guarauna * 1
50 Amerikaanse kluut Recurvirostra americana
* 1
51 Steltkluut Himantopus himantopus
4
52 Zilverplevier Pluvialis squatarola
3
53 Amerikaanse goudplevier Pluvialis dominicus
1
54 Amerikaanse bontbekplevier Charadrius semipalmatus
* 3
55 Wilson’s plover Charadrius wilsonia
* 2
56 Killdeer Charadrius vociferus
* 3
57 Piping plover Charadrius melodus
* 3
58 Steenloper Arenaria interpres
3
59 Kanoetstrandloper Calidris canutus
1
60 Drieteenstrandloper Calidris alba
2
61 Kleinste strandloper Calidris minutilla
* 3
62 Grijze strandloper Calidris pusilla
* 1
63 Kleine grijze snip Limnodromus griseus
* 2
64 Amerikaanse oeverloper Actitis macularia
3
65 Amerikaanse bosruiter Tringa solitaria
* 1
66 Kleine geelpootruiter Tringa flavipes
3
67 Grote geelpootruiter Tringa melanoleuca
2
68 Willet Tringa semipalmata
* 4
69 Steltstrandloper Micropalama himantopus
1
70 Black skimmer Rynchops niger 1
71 Lachmeeuw Larus atricilla * 5
72 Ringsnavelmeeuw Larus delewarensis 2
73 Kleine mantelmeeuw Larus fuscus 1
74 Amerikaanse zilvermeeuw Larus smithsonianus 1
75 Lachstern Gelochelidon nilotica 1
76 Reuzenstern Hydroprogne caspia 5
77 Koningsstern Thalasseus maximus 4
78 Forsters stern Sterna forsteri * 1
79 Blue-headed quail dove Starnoenas cyanocephala * 1
80 Grey-fronted quail-dove Geotrygon caniceps * 1
81 Key West quail-dove Geotrygon chrysia
* 1
82 White-crowned pigeon Patagioenas leucocephala
* 3
83 Plain pigeon Patagioenas inornata
* 1
84 Mourning dove Zenaida macroura
* 9
85 Zenaida dove Zenaida aurita
* 3
86 White-winged dove Zenaida asiatica
* 1
87 Common ground-dove Columbina passerina
* 5
88 Cuban amazon Amazona leucocephala
* 2
89 Cuban parakeet Psittacara euops
* 2
90 Smooth-billed ani Crotophaga ani
* 3
91 Mangrove cuckoo Coccyzus minor
* 2
92 Great lizard cuckoo Coccyzus merlini
* 7
93 Kerkuil Tyto alba
1
94 Cubaanse dwerguil Glaucidium siju
* 3
95 Bare-legged owl Margarobyas lawrencii
* 2
96 Cuban nightjar Antrostomus cubanensis
* 1
97 Antillean palm swift Tachornis phoenicobia
* 5
98 Cuban trogon Priotelus temnurus
* 4
99 Bee-hummingbird Mellisuga helenae
* 1
100 Cuban emerald Chlorostilbon ricordii * 9
101 Bandijsvogel Megaceryle alcyon
* 1
102 Cuban tody Todus multicolor
* 5
103 Yellow-shafted flicker Colaptes auratus
* 1
104 Fernandina’s flicker Colaptes fernandinae
* 2
105 West-Indian woodpecker Melanerpes superciliaris
* 6
106 Yellow-bellied sapsucker Sphyrapicus varius
* 1
107 Cuban green woodpecker Xiphidiopicus percussus
* 4
108 Giant kingbird Tyrannus dominicensis
* 3
109 Loggerhead kingbird Tyrannus caudifasciatus
* 5
110 La Sagra’s flycatcher Myiarchus sagrae
* 4
111 Cuban pewee Contopus carabaeus
* 7
112 Cuban martin Progne cryptgoleuca
* 3
113 Northern rough-winged swallow Stelgidopterix serripennis
* 1
114 Cave swallow Petrochelidon fulva * 2
115 Zapata winterkoning Ferminia cerverai
* 1
116 Yellow-throated vireo
Vireo flavifrons
* 1
117 White-eyed vireo
Vireo griseus
* 1
118 Cuban vireo Vireo nasicus
* 3
119 Red-legged thrush Turdus plumbeus
* 7
120 Wood thrush Hylocichla mustelina
* 1
121 Cuban solitaire Myadestes elisabeth
* 1
122 Cuban gnatcatcher
Polioptila lembeyei
* 2
123 Blue-grey gnatcatcher
Polioptila caerulea
* 2
124 Cuban crow Corvus nasicus
* 3
125 Cuban palm crow Corvus minutus * 2
126 Cuban oriole
Icterus melanopsis
* 1
127 Grey catbird Dumetella caralinensis
* 3
128 Northern mockingbird Mimus polyglottos
* 10
129 Bahama mockingbird Mimus gundlachii
* 1
130 Zapata sparrow Torreornis inexpectata
* 3
131 Eastern meadowlark Sturnella magna
* 2
132 Tawny-shouldered blackbird
Agelaius humeralis
* 5
133 Red-shouldered blackbird Agelaius assimilis
* 2
134 Cuban blackbird Ptiloxena atroviolacea
* 7
135 Greater Antillean grackle
Quiscalus niger
* 11
136 Ovenbird Seiurus aurocapilla
* 3
137 Louisiana waterthrush
Parkesia motacilla
* 2
138 Northern waterthrush
Parkesia noveboracensis
* 2
139 Yellow-headed warbler Teretistris fornsi
* 1
140 Oriente warbler Teretistris fernandinae
* 1
141 Black-and-white warbler Mniotilta varia
* 4
142 Common yellowthroat Geothlypis trichas
* 4
143 American redstart Sethophaga ruticilla * 7
144 Cape May warbler Sethophaga ruticilla
* 3
145 Northern parula Sethophaga americana
* 3
146 Magnolia warbler Sethophaga magnolia
* 2
147 Mangrove warbler Sethophaga petechia
* 1
148 Black-throated blue warbler Sethophaga caerulescens
* 4
149 Palm warbler Sethophaga palmarum
* 10
150 Olive-capped warbler Sethophaga pityophila
* 1
151 Yellow-throated warbler Sethophaga dominica
* 5
152 Prairie warbler Sethophaga discolor
* 5
153 Black-throated green warbler
Sethophaga virens
* 1
154 Western spindalis Spindalis zena
* 3
155 Yellow-faced grassquit
Tiaris olivaceus
* 6
156 Cuban grassquit Phonipara canora
* 2
157 Cuban bullfinch Melopyrrha nigra
* 4

En de Turkse tortel (Streptopelia decaocto), Scaly-breasted munia (Lonchura punctulata) en Huismus (Passer domesticus) als geïntroduceerde soorten.

En de Huisvleermuis (Molossus molossus) en de Noordelijke krulstaarthagedis (Leiocephalus carinatus) voor de zoogdierenlijst respectievelijk de herpetofaunalijst (naast een ongedetermineerde gekko en idem hagedis).

Plaats een reactie